Quantcast
Channel: Ziar Piatra-Neamt
Viewing all 42825 articles
Browse latest View live

Evenimente care s-au petrecut în 22 septembrie

$
0
0

1791 – S-a născut Michael Faraday, fizician şi chimist englez, descoperitorul inducţiei electromagnetice; a enunţat legea conservării sarcinilor electrice şi a elaborat teoria electrizării prin influenţă (m.25.08.1867).

1831 – S-a născut Grigore Cobalcescu, geolog si paleontolog, cel care a pus bazele geologiei românesti, ca disciplină ştiinţifică; a publicat, în 1862, prima lucrare geologică originala “Calcariul de la Rapidea” ; membru al Academiei Române (m.21.05.1892).

1859 – A luat fiinţă facultatea de Ştiinţe Juridice din Bucureşti.

1869 – Premiera mondială a operei „Aurul Rinului”, Das Rheingold de Richard Wagner în München.

1903 – În SUA, Italo Marchiony, un producător de îngheţată venit din Italia, a primit brevetul de invenţie pentru cornetul de îngheţată.

1904 – Cursa automobilistică, organizată de ACR, pe traseul Bucureşti-Giurgiu-Bucureşti, una din primele din ţară noastră şi din această parte a Europei. Cursa a fost câştigată de George Valentin Bibescu care a obţinut cea mai mare viteză de pâna la acea dată în Europa, într-o cursă pe şoselele publice, cu un autoturism Mercedes de 40 CP.

1919 – A murit Ivan Vazov, scriitor si publicist bulgar (n.27.06.1850).

1919 – A murit Alexandru Şuţu, medic psihiatru, membru corespondent al Academiei Române, membru al Societăţii de Antropologie din Paris şi al Societăţii Franceze de Psihiatrie (n.30.03.1837).

1931 – La propunerea lui Nicolae Iorga, preşedinte al Consiliului de Miniştri, Constantin Brâncusi a fost decorat cu ordinul “Meritul cultural pentru arta plastică”.

1955 – La 22 sep 1955 intră în tipografie primul volum al romanului „Morometii”scris de Marin Preda; la 29 noiembrie romanul era pregătit pentru tipărire. Tirajul primei ediţii a fost de 20.100 de exemplare.

1958 – A avut loc premiera bucureşteană a operei “ Oedip ” de George Enescu (conducerea muzicala – Constantin Silvestri, regia Jean Rînzescu, în rolul principal – David Ohanesian ; premiera mondială a operei avusese loc la Paris, în anul 1936.
1976 – S-a născut Ronaldo, fotbalist brazilian.

1980 – Începe războiul între Irak şi Iran.

1981 – Deschiderea oficială a Trenului de mare viteză francez Train à Grande Vitesse (TGV).

Post-ul Evenimente care s-au petrecut în 22 septembrie apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.


Lucrări de asfaltare pe strada Constantin Brâncoveanu din Piatra Neamț

Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț face angajări

$
0
0

Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț organizează în data de 09 octombrie ora 10:00 concurs pentru ocuparea urmatoarelor posturi vacante:

  • 2 (două) posturi de infirmier debutant în cadrul Secției Cardiologie
  • un post de îngrijitoare în cadrul Biroului Unic de Internări

Condițiile generale și specifice de participare la concurs,  tematica  și calendarul desfășurarii concursului le  găsiți aici

Post-ul Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț face angajări apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

39 de permise de conducere reținute pentru neacordarea de prioritate pietonilor

$
0
0

În perioada 14-20.09.2015, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Neamţ au acționat pentru combaterea nerespectării dispozițiilor legale privind acordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului
public și nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulația pe drumurile publice.emblema-politia-romana
În cadrul acțiunii, au fost aplicate 216 de sancțiuni pentru traversare neregulamentară și au fost reținute 39 de permise de conducere pentru neacordare prioritate pietoni.
Reamintim că nerespectarea normelor legale de către pietoni se sancționează cu amendă de la 210 lei la 315 lei, iar neacordarea priorității de trecere pietonilor se sancționează cu amendă de la 420 la 525 lei și reținerea permisului de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 30 de zile.
Informații suplimentare:
În perioada, 01.01.2015 – 31.08.2015, la nivelul județului Neamț s-au produs 132 de accidente grave, soldate cu 21 persoane decedate, 131 de persoane rănite grav și 40 de persoane rănite ușor. Din totalul acestora, indisciplina pietonilor a generat 28 accidente, soldate cu 7 persoane decedate și 21 rănite grav, iar pe fondul neacordării priorității de trecere pietonilor s-au înregistrat 8 accidente, soldate cu 1 persoană decedată și o persoană rănită grav.

sursa: IPJ Neamț

Post-ul 39 de permise de conducere reținute pentru neacordarea de prioritate pietonilor apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Incendiu într-o gospădărie din comuna Dumbrava Roșie

$
0
0

Luni, 21.09.2015, la ora 21:18, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost aincendiu-casanunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu într-o gospodărie din satul Izvoare, comuna Dumbrava Roşie. La locul indicat s-au deplasat cinci subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, constatând că ardeau deşeuri de furaje – fân, trifoi şi lucernă (o cantitate de aproximativ o tonă). Pompierii au stins în scurt timp incendiul, a cărui cauză probabilă de producere este focul deschis în spaţii deschise.

sursa: ISU Neamț

Post-ul Incendiu într-o gospădărie din comuna Dumbrava Roșie apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Reguli noi pentru obținere permisului auto vor intra în vigoare din 5 octombrie

$
0
0

Mai sunt doar 2 săptămâni, până când Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 97/2015 va intra în vigoare în data de 5 octombrie.
Concret, actul normativ publicat în Monitorul Oficial prevede că persoanele care sunt admise la proba teoretică a examinării pentru obţinerea permisului auto vor putea să susţină proba practică de mai multe ori, în cazul în care o pică. Pentru asta, candidatii vor trebui să achite taxa de examinare și să facă cel putin șase ore suplimentare de pregătire practică.
Candidaţii care vor trece de proba teoretică vor avea la dispoziţie un an de la data absolvirii cursului de pregătire teoretică şi practică pentru a trece de proba practică, chiar şi din mai multe încercări.
Persoanele care pică proba teoretică după data de 5 octombrie vor putea sa susțină o noua examinare după cel putin 15 zile de la respingere, după achitarea unei taxei.
Așa cum menționează și avocat.ro, vor putea să susțină proba practică de mai multe ori doar candidații care promovează proba teoretică începând cu data de 5 octombrie.
Asta înseamnă că persoanele care susțin și promovează proba teoretică înainte de 5 octombrie trebuie s-o susțină din nou dacă pică proba practică.

Post-ul Reguli noi pentru obținere permisului auto vor intra în vigoare din 5 octombrie apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

S-a modificat data evenimentului „Campania ALEGE VIATA”!

$
0
0

S-a modificat data evenimentului „Campania ALEGE VIATA”! Noua dată este de 2 Octombrie 2015, orele 12:00-14:00!
Această modificare a intervenit datorită faptului că această campanie este realizată în urma unui amplu proiect european, desfășurat la nivel național, nu doar local. Proiectul inițial se numește „Săptămâna prevenirii Criminalității”, iar ziua de vineri, 2 Octombrie 2015, este dedicată Serviciului Rutier din cadrul Poliției Municipale Neamț, împreună cu celelalte Servicii Rutiere din tara.

* * *

A.C.S NoSpeedLimit Piatra-Neamț, cu sprijinul Serviciului Rutier Neamț, organizează campania „ALEGE VIATA!” Prin această campanie, A.C.S NoSpeedLimit Piatra-Neamț și Serviciul Rutier Neamț doresc să tragă un semnal de alarmă asupra riscului la care se expun participanții la trafic, și totodată conștientizarea publicului țintă față de consecințele grave ale accidentelor rutiere cauzate de viteza excesivă și a consumului de alcool și stupefiante la volan! Așadar, vă așteptăm alături de noi în număr cât mai mare, Vineri, 2 Octombrie, orele 12:00-14:00, în centrul orașului Piatra-Neamt (Parcul Tineretului) pentru a susține și a promova această campanie!12038307_1477297449240237_1227706576054209530_n

Post-ul S-a modificat data evenimentului „Campania ALEGE VIATA”! apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Firmele care au depus oferte pentru reconstrucția Pieței Centrale din Piatra-Neamț

$
0
0

piata-centrala-17

1. SC MILIBUZ SRL – este o firmă din Bacău ce are ca patron pe Buzduga Dumitru și a cunoscut succesul în afaceri după alegerile din 2012, moment de la care profitul anual al firmei a crescut cu aproximativ 2.000 % ( două mii la sută ) semn că guvernarea PSD le-a purtat mare noroc.

2. SC CONSEST SA – este o firmă care nu apare în evidențele de la finanțe, ceea ce înseamnă că e foarte nou înființată sau e notat greșit numele la înscrierea la licitație

3. SC VICTOR CONSTRUCT SRL – este o firmă din Botoșani, aparține lui Mihalachi Victor iar gurile rele spun că este o firmă de casă a celor din fostul PDL. Mai mult de atât, firma este cunoscută pentru modul miraculos în care câștigă lucrări la Neamț, în timp ce la Neamț alte firme portocalii au câștigat lucrări în zona Botoșani.

4. SC AQUA PARC SRL – este o firmă de care am mai vorbit, se află la Slobozia – Roznov, Neamț și în 2014 a găsit cheia succesului cu o creștere a profitului de aproximativ 30.000 % (treizeci de mii la sută). Firma este iubitoare de PSD.

5. Asociere SC GENERAL CONSTRUCT SA și TLSIT SA firme nemțene care au înflorit sub guvernarea PDL și au făcut multe lucrări cu cântec în Neamț.

6. MOLDOCOR SA – o altă firmă nemțeană care nu prea a înțeles că treburile nu mai merg așa și acum are ceva probleme cu justiția.

7. RECON SI DOJE SRL – o firmă din București care a cunoscut succesul pe vremea când Băsescu și Boc ne explicau cum e cu criza.

8. CONBAC SA – o altă firmă din Bacău care de asemenea a atins apogeul când noi restul ne făceam provizii să intrăm în criză și Boc se pregătea să taie salarii.

9. EN ELECTRIC PROIECT OFFICE SRL  este o firmă din București ce s-a născut odată cu USL-ul, dar nu are șanse cu cei doar 12 angajați … sau cine știe, cu minunile guvernării Ponta e posibil orice.

10.Asocierea INSTAL SERVICE TECHNOLOGY SRL  și STAR MET – o asociere ciudată între o firmă agreată pe stânga și una agreată pe dreapta. Prima firmă e din Magurele și are 3 asociați dintre care 2 din Israel iar a doua este cunoscută la Neamț ca o firmă de suflet a PDL-ului.

11. Asociere TERRA GAZ CONSTRUCT SRL  o firmă interesantă din Ilfov care din 2012 și până în 2014 a sărit de la o cifra de afaceri de 55 milioane la 114 milioane iar profitul a crescut de 14 ori.

12. SC Axia SRL – mână moartă

13. Asociere REAL DESIGN TRUST SRL și SC GBA EDIL STYLE și SC UNIVERSAL SERVICE SOLUTION.
Prima e o firmă fantomă cu acționariat din Cipru cu profit cu minus și datorii de 26 milioane de lei. Această firmă era folosită intensiv de băieții deștepți ai PDL-ului la modul că față de cifra actuală de afaceri de 5 milioane de lei, pe vremea PDL-ului a rulat aproximativ un miliard de lei noi.
A doua firmă este din Piatra-Neamț și are angajați cât să încapă într-un lift de la spital.
A treia firmă este un paravan al primei firme cu baza în Cipru.
Această asociere are un puternic miros portocaliu.

14. Asocierea LEMAR INDUSTRIES SRL și SC ROMCONSTRUCT HOLDING SA
Prima firmă este a domnului Leuștean Marius din Neamț care a reușit din 2012 până în 2014 să își crească profitul de vreo 4 ori iar a doua firmă este a domnului Turcu, firma care a făcut greșeala intitulată lucrarea de la Teatrul Tineretului.

Așadar, la Piața Centrală se vor bate pe cașcaval oamenii care iubesc PSD-ul cu cei care iubesc PDL-ul. Cine va câștiga e greu de spus. Dacă am fi în SUA lucrarea ar fi luată instantaneu de Aqua Parc Roznov care a dovedit că este o firmă foarte performantă și are o creștere de zeci de mii la sută, ce mai … o nebunie. Dacă află Bill Gates sau Donald Trump de performanța de la Roznov își pun tablouri cu Ginel în birouri.
Totuși, concluzia trasă privind la unele dintre firmele ce vor banii de la reconstrucția pieței este că … cine poate oase roade …

Iosub Robert

Post-ul Firmele care au depus oferte pentru reconstrucția Pieței Centrale din Piatra-Neamț apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.


Invitație la nuntă dată în ziar

Evenimente care s-au petrecut în 23 septembrie

$
0
0

1386 – A început domnia lui Mircea cel Batrân, în Tara Românească (pâna la 31.01.1418; în timpul domniei lui s-au pus bazele principalelor institutii feudale ale statului.

1666 – A murit arhitectul francez Francois Mansart, considerat inventatorul mansardei (n.23.01.1598).

1846 – Descoperirea planetei Neptun de astronomul francez Urbain Jean Joseph Le Verrier şi astronomul britanic John Couch Adams; descoperirea e confirmată de astronomul german Johann Gottfried Galle.

1856 – S-a născut Karl Krumbacher, istoric si filolog german, membru de onoare străin al Academiei Române ; este considerat întemeietorul studiilor de istorie bizantină, fiind titularului primei catedre de filologie bizantină din lume (m.12.12.1909).

1870 – A murit Prosper Merimée, scriitor şi dramaturg francez, cunoscut mai ales prin nuvelele sale (“Colomba”,”Carmen” – scriere din care s-a inspirat compozitorul G. Bizet în compunerea operei cu acelaşi nume) (n.28.09.1803).

1879 – Societatea de cultura macedo-română, constituită recent la București si recunoscută prin înalt decret domnesc la 15.04.1880, a lansat o proclamatie tuturor românilor din sudul Dunării, chemându-i să învețe limba româna si să trăiască în pace cu toate popoarele cu care vietuiesc; societatea a funcționat în mod continuu, nefiind desființată de la data înregistrării ca persoană juridică.

1884 – S-a născut Mihai Costăchescu, istoric şi folclorist, membru corespondent al Academiei Române (m.18.03.1953).

1923 – Reprezentanți ai poliției din 20 de tări s-au reunit la Viena pentru a lansa Organizația de Poliție Criminală Internatională – “Interpol”.

1939 – A murit psihiatrul austriac Sigmund Freud, întemeietorul psihanalizei (“Interpretarea viselor”) (n.06.06.1856).

1943 – S-a născut celebrul cântăreț spaniol Julio Iglesias, menționat în Cartea Recordurilor Guiness cu cele mai multe vânzări de discuri.

1949 – S-a născut cântărețul american Bruce Springsteen.

1950 – Consiliul de Ministri a hotărât înființarea “ Studioului Cinematografic București ”, destinat producției de filme artistice si de animație ; cu această ocazie, au început lucrările de construcție a studioului de la Buftea (“Centrul de Producție Cinematografică”).

1963 – Arestarea lui Georges Paques, șef adjunct al serviciului de presa al NATO pentru spionaj în favoarea URSS.

1973 – Fostul preşedinte argentinian Juan Perón a revenit la putere.

1973 – A murit, la Santiago, poetul Pablo Neruda, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe 1971 (“Spania în inima”, “Ode elementare”) (n.12.07.1904).

1980 – S-a declanșat primul razboi din Golf, conflict care a durat până în anul 1988, timp în care au murit peste un milion de oameni; pagubele materiale au fost estimate la 400 de miliarde de dolari, iar problema prizonierilor de război nu este încă rezolvată. Cele două state au reluat oficial relațiile diplomatice la 14.10.1990.

1991 – Sovietul suprem al Armeniei a proclamat Republica Armenia stat independent.

1998 – Rezoluția 1199 a ONU cere Belgradului încetarea focului, retragerea forțelor sale și inițierea unui dialog politic cu albanezii din Kosovo și întoarcerea refugiaților.

2002 – A intrat în vigoare legea care aproba euthanasia, Belgia fiind a doua țară din lume, după Olanda, care a legalizat euthanasia.

2002 – A luat naştere browser-ul web Mozilla Firefox: versiunea 0.1.

Post-ul Evenimente care s-au petrecut în 23 septembrie apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Zi de foc pentru pompierii din municipiul Roman

$
0
0

Marţi, 22.09.2015, la ora 12:14, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu la o locuinţă din satul Miron Costin, comuna Trifeşti. La locul indicat s-au deplasat un ofiţer şi şapte subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman cu două autospeciale de stins incendii, constatând că ardea o porţiune din acoperişul casei. Pompierii au stins în scurt timp incendiul, în urma căruia a ars acoperişul casei, construit din astereală din lemn, carton asfaltat şi învelit cu ţiglă, pe o suprafaţă de aproximativ 20 mp. Cauza probabilă a incendiului este focul deschis în spaţii închise.incendiu7

Marţi, 22.09.2015, la ora 15:25, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu de litieră în pădure, pe teritoriul comunei Sagna. La locul indicat s-au deplasat patru subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman cu o autospecială de stins incendii, trei membri ai SVSU Sagna şi trei angajaţi ai Ocolului Silvic Horia, constatând că ardea litieră, la marginea pădurii, existând pericolul extinderii incendiului către pădure şi rândul de locuinţe din apropiere, având în vedere vântul care bătea cu putere. Pentru localizarea incendiului s-a acţionat pe două direcţii – pompierii voluntari şi angajaţii ocolului silvic au acţionat cu bătătoare pentru a opri extinderea către pădure, în timp ce pompierii au realizat două dispozitive de stingere, trecând furtunurile prin curţi, pentru a proteja locuinţele. Forţele au stins incendiul după acţiuni ce au durat o oră şi jumătate. A ars litieră, pe o suprafaţă de aproximativ două hectare, şi au fost afectaţi 10 000 de arbori (salcâmi şi plopi) cu vârste de până la cinci ani. Cauza probabilă a incendiului: focul deschis în spaţii deschise (făcut într-o grădină aflată la marginea pădurii).

Marţi, 22.09.2015, la ora 16:46, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu la marginea DJ 207 D, în comuna Icuşeşti, fiind afectat şi un stâlp din lemn de telecomunicaţii. La locul indicat s-au deplasat doi subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman cu o autospecială de stins incendii. La sosirea militarilor, membrii SVSU Icuşeşti opriseră extinderea arderii. Forţele au stins incendiul, în urma căruia au ars vegetaţie uscată, pe o suprafaţă de 600 mp., şi, parţial, un un stâlp de telecomunicaţii. Cauza probabilă a incendiului: fumatul.

Marţi, 22.09.2015, la ora 20:33, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu la un autoturism parcat pe marginea unui drum din satul Cuci al comunei Bozieni. La locul indicat s-au deplasat patru subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman cu o autospecială de stins incendii. La sosirea militarilor, autoturismul ardea în totalitate. Pompierii au stins în scurt timp incendiul, a cărui cauza probabilă de producere este scurtcircuitul electric produs la un conductor electric neizolat corespunzător.

sursa: ISU Neamț

Post-ul Zi de foc pentru pompierii din municipiul Roman apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Festivalul de Teatru Piatra Neamţ „PLEDEZ PENTRU TINE(RI)” – ediția a XXVII – a

$
0
0

Teatrul Tineretului are deosebita bucurie de a vă anunţa că în perioada 11-22 octombrie 2015 se va desfășura cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului de Teatru Piatra Neamţ, PLEDEZ PENTRU TINE(RI).

Continuăm frumoasa tradiție a festivalului, de a realiza o radiografie a fenomenului teatral contemporan, în ceea ce priveşte tendinţele generate de tinerii creatori, aducând în atenția publicului spectacole de marcă ale peisajului național, realizate cu şi de către tineri artişti. PLEDEZ PENTRU TINE(RI) este un festival construit sub formă de concurs, care se adresează tinerilor creatori de teatru – actori, regizori, scenografi – cu vârste de maxim 35 de ani, atât din sectorul independent, cât și de stat.

După o absență de aproape patru ani, PLEDEZ PENTRU TINE(RI) își reia locul în peisajul național al festivalurilor de teatru, revenirea lui fiind salutată cu entuziasm de către tinerii creatori. Au fost înscrise 80 de spectacole (produse în perioada ianuarie 2014 – iunie 2015) în vederea selecției și a prezentării în festival. Dintre acestea, criticul de teatru Oltița Cîntec, selecționerul PLEDEZ PENTRU TINE(RI), a ales 16 spectacole care vor face parte din secțiunea concurs a festivalului.
Juriul acestei ediții, format din: Maria Zărnescu (preşedinte) – teatrolog, critic de teatru, prof. asoc. dr. UNATC București, Alina Herescu – scenograf și Szabó K. István – regizor de teatru, va acorda următoarele premii:
PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN SPECTACOL
PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ REGIE
PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ SCENOGRAFIE
PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN ACTOR
PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ

Festivalul de Teatru Piatra Neamț se va desfășura pe parcursul a 12 zile, perioadă în care iubitorii de teatru vor putea viziona 26 spectacole (16 spectacole selectate în concurs și 10 spectacole invitate în afara concursului) și vor putea participa la trei lansări de carte și un concert. Piatra Neamț va redeveni cadrul propice al întâlnirilor speciale: cu teatrul, muzica, dansul, cartea.

afis_festival_ pledez pentru tine(ri)

 

 

Post-ul Festivalul de Teatru Piatra Neamţ „PLEDEZ PENTRU TINE(RI)” – ediția a XXVII – a apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Programul Festivalului de Teatru Piatra Neamț „PLEDEZ PENTRU TINE(RI)”

$
0
0

Duminică, 11 octombrie 2015

Ora 18.00, Sala Mare
FESTIVITATEA DE DESCHIDERE
CARAMITRU-MĂLĂELE, CÂTE-N LUNĂ ȘI ÎN STELE
Cu: Ion Caramitru, Horațiu Mălăele și violoncelistul Adrian Naidin
Spectacol independent

Ora 21.00, Sala Mare
ActOrchestra (teatru muzical care nu e musical)
regia Horia Suru
În distribuție: Florin Călbăjos, Petre Ancuța, Emilian Mârnea
Teatrul Național „I.L. Caragiale“ București –în cadrul Programului 9G la TNB

Luni, 12 octombrie 2015

Ora 16.00, Sala Mare, publicul pe scenă
AI MEI ERAU SUPER
scenariu colectiv bazat pe întâmplări reale ale actorilor din distribuţie, regia Cristian Ban
În distribuție: Alina Danciu, Carmen Vlaga, Roxana Sabău, Ştefan Statnic, Robert Pavicsits
Teatrul Clasic ,,Ioan Slavici“ Arad

Ora 21.00, Sala Mare
N(AUM)
texte Gellu Naum, regia Mariana Cămărășan
În distribuție: Oana Pellea și Cristina Casian
Fundația „goOng“

Marți, 13 octombrie 2015

Ora 17.00, Sala Mare, publicul pe scenă
UCIDEREA RITUALICĂ A LUI GORGE MASTROMAS
de Dennis Kelly, regia Bobi Pricop
În distribuție: Richard Balint, Ioana Dragoș Gajdo, Alin Stanciu, Mihaela Gherdan, Pavel Sîrghi,
Eugen Neag, Sorin Ionescu
Teatrul „Regina Maria“ Oradea

Ora 21.00, Sala Studio
PORTRETE I – CEAINĂRIA CU PORTRETE
de Tudor Sicomaş, regia Tudor Sicomaş
În distribuție: Lavinia Alexandru, Sebastian Ghiţă, Antonio-Tadeus Mincă, Viorela Diac, Tudor Sicomaş
Impro’Velocity, București

Miercuri, 14 octombrie 2015

Ora 11.00, Sala Mare
MANDRAGORA CIRCUS
spectacol de circ
Cu: Juan Cruz Bracamonte și Mariana Silva
Mandragora Circo, Argentina

Ora 16.00, Sala Rotondă
LANSARE DE CARTE
Adrian Alui Gheorghe, LAIKA

Ora 17.00, Sala Mare
FACTORUL UMAN
de Thierry Janssen, regia Alexandru Mâzgăreanu
În distribuție: Ana Ciontea, Dan Rădulescu, Ioana Mărcoiu
Teatrul de Comedie București

Ora 22.00, Sala Mare
FREAK SHOW
de Florin Piersic Jr.
one-man-show cu Florin Piersic Jr.
Spectacol independent

Joi, 15 octombrie 2015

Ora 16.00, Sala Mare
ÎNDOIALA
de John Patrick Shanley, regia Eugen Gyemant
În distribuție: Emilian Oprea, Liliana Ghiţă, Corina Moise, Ramona Gîngă
Teatrul „Maria Filotti“ Brăila

Ora 21.00, Sala Mare
ZIC-ZAC
un spectcol de Andrea Gavriliu rezemată de Ștefan Lupu
UNATC & Godot Cafe Teatru

Vineri, 16 octombrie 2015

Ora 17.00, Sala Mare
DAWN WAY
de Oleg Bogaev, regia Mihaela Lichiardopol
În distribuție: Cristina Dumitru, Raul Bastean, Raul Lăzărescu, Denis Hertz, Ștefan Roman, Răzvan Ciocoi, Ionuț Iova, Flavius Retea
Teatrul Național „Mihai Eminescu“ Timișoara

Ora 21.00, Sala Mare, publicul pe scenă
CEL MAI FRUMOS ROMAN DIN LUME
după un text de Larry Tremblay, regia: Alexandra Penciuc
În distribuție: Nicoleta Lefter și Ionuț Grama
UNTEATRU București

Sâmbătă, 17 octombrie 2015

Ora 17.00, Sala Mare
EŞTI UN ANIMAL, VISKOVITZ!
de Alessandro Boffa, regia Tudor Lucanu
În distribuție: Mădălina Ciotea, Reka Szasz, Vlad Bîrzanu, Olimpiu Blaj, Ciprian Nicula, Cătălin Asanache
Teatrul „Anton Pann“ RâmnicuVâlcea

Ora 19.00, Sala Studio
FĂ TU PRIMUL PAS
de Jean- Claude Carrière, regia Andrei Munteanu
În distribuție: Raluca Aprodu și Marius Călugăriţa
Teatrul de Artă Bucureşti

Ora 21.00, Sala Mare
FĂ-MI LOC!
de Anthony Michineau, regia Radu Beligan
În distribuție: Marius Manole și Medeea Marinescu
Asociația „Inspira“ București

Duminică, 18 octombrie 2015

Ora 17.00, Sala Mare
VIZĂ DE CLOWN
de Saviana Stănescu, regia Alexandru Mihail
În distribuție: Nicoleta Lefter, Marius Damian, Alexandru Papadopol, Meda Victor, Ionuţ Kivu,
Relu Poalelungi
Teatrul Odeon, București

Ora 21.00, Sala Mare
13 TABLOURI CU OAMENI
adaptare liberă după A. P. Cehov, regia Alexandru Dabija
În distribuție: Ion Alexandrescu, Marian Negrescu, Dan Calotă, Cosmin Brehuţă, Cristi Naum, Valeriu Bâzu, Pompiliu Ciochia, Sorin Giurca, Adriana Rodica Negrescu, Monica Adelina Sfetcu, Simona Urs, Ana Nicolae, Cornelia Diaconu
Teatrul „Elvira Godeanu“ Târgu Jiu

Luni, 19 octombrie 2015

Ora 16.00, Sala Rotondă
LANSARE DE CARTE
Alexander Bibac, TRECERE

Ora 17.00, Sala Mare
THE HISTORY BOYS. POVEŞTI CU PARFUM DE LICEU
de Alan Bennett, regia Vlad Cristache
În distribuție: Mihai Dinvale, Radu Iacoban, Daniela Ioniţă-Marcu, Cristian Nicolaie, George Albert Costea, Alexandru Ion, Cezar Grumăzescu, Gabriel Costin, Mihai Conrad Mericoffer, Dan Clucinschi, Alexandru Voicu, Radu Mateucă
Teatrul „Excelsior“ București

Ora 21.00, Sala Studio
9 DIN 10
de Ana Cucu Popescu, regia Leta Popescu
În distribuție:  Oana Hodade, Oana Mardare, Doru Mihai Taloş
Asociația „Reciproca și Reactor de creație și experiment“ Cluj-Napoca

Ora 22.00, Sala Mare
AMINTIRI DESPRE DIVERTIS
Cu: Cristi Grețcu, Florin Constantin și Paula Chirilă
Spectacol independent

Marți, 20 octombrie 2015

Ora 17.00, Sala Mare
HOTEL PM
un spectacol de Andrea Gavriliu
În distribuție: Olga Török, Konstantin Keidel, Isolde Cobeţ, Daniela Török, Horia Săvescu, Radu Vulpe
Teatrul German de Stat Timişoara

Ora 22.00, Sala Mare, publicul pe scenă
COCKOŞI
de Mike Bartlett, regia Horia Suru
În distribuție: Rareş Florin Stoica, Fulvia Folosea, Ionel Mihăilescu, Vlad Nemeş
Teatrul ACT, București

Miercuri, 21 octombrie 2015

Ora 17.00, Sala Mare
FAZANUL
de Georges Feydeau, regia Alexandru Mâzgăreanu
În distribuție: Gabriel Răuță, Şerban Gomoi, Ion Haiduc, Cătălin Babliuc, Sorina Ştefănescu, Laura Vasiliu, Raluca Gheorghiu, Diana Roman, Ioana Calotă, Crenguţa Hariton, Alexandru Suciu, Alexandru Mike Gheorghiu, Liviu Chiţu
Teatrul „Nottara“ București

Ora 22.00, Sala Mare, publicul pe scenă
ANTISOCIAL
un spectacol de Bogdan Georgescu
În distribuție: Anton Balint, Cristina Blaga, Paul Bondane, Călin Roajdă, Alexandra Şerban,
Cristian Timbuş, Maria Tomoiagă
Teatrul Național „Radu Stanca“ Sibiu

Joi, 22 octombrie 2015

Ora 16.00, Sala Rotondă
LANSARE DE CARTE
Oltița Cîntec, TÂNĂRUL ARTIST DE TEATRU. ISTORII ROMÂNEȘTI RECENTE

Ora 17.00, Sala Mare, publicul pe scenă
PISICA VERDE
de Elise Wilk, regia Bobi Pricop
În distribuție: Dragoș Maftei, Ioana Corban, Alex Iurașcu, George Cocoș, Carmen Mihalache,
Camelia Dilbea
Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul“ Iași

Ora 21.00, Sala Mare
FESTIVITATEA DE PREMIERE
CONCERT NICU ALIFANTIS

Post-ul Programul Festivalului de Teatru Piatra Neamț „PLEDEZ PENTRU TINE(RI)” apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

”Nocturna bibliotecilor” la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu”

$
0
0

În noaptea de 25 spre 26 septembrie 2015, la iniţiativa Asociaţiei Naţionale a Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), va avea loc acţiunea “Nocturna bibliotecilor” la care participă instituţiile importante de profil din ţară.
Biblioteca Judeţeană “G. T. Kirileanu”, care va fi deschisă publicului până la orele 24, în noaptea de vineri spre sâmbătă, se înscrie cu un program complex, care să satisfacă aşteptările unui public divers.
Începând cu orele 19, în sala “Cupolă” va avea loc o seară de poezie şi muzică, sub genericul “Poezia, voluptuos joc de icoane”. Invitaţi speciali: poetul şi cantautorul Dinu Olăraşu; actorul şi poetul Dan Lotoţchi (Sighişoara). Participă scriitorii: Vasile Baghiu, Nicolae Boghian, Radu Florescu, Mihai Merticaru, Emil Nicolae, Dorin Ploscaru, Nicolae Sava, Gheorghe Simon, Cezar Ţucu, moderatori: Adrian Alui Gheorghe şi Adrian G. Romila.
De la orele 20.30, în sala “Info-Club” va avea loc o manifestare a Atelierului de teatru lectură ”ARLECHIN”, cu piesa “Gin Rummy” de Donald Coburn, în regia lui Dan Iacob, cu participarea Dorinei Macovei.
Secţia de carte pentru copii & Ludotecă „Ion Creangă” organizează, între orele 18 – 21, ateliere creative pentru copii (hand made, quilling), lecturi pentru copii – “Personaje de poveste”, jocuri logico-educative pentru cei mici.
Centrul de Informare Comunitară din cadrul bibliotecii organizează, începînd cu orele 18.30, acţiunea “Tinerii și voluntariatul – proiecte de succes în comunitate” şi “Piatra Neamţ în imagini şi cuvinte” iar secţia Arte, Multimedia şi Carte străină “Victor Brauner” propune o expoziţie de publicaţii: albume de artă plastică şi arhitectură, publicaţii nou intrate în colecţiile secţiei în cursul anului 2015, “Desene şi poezii cu haz” (atelier de desen, lecturi de poezii cu haz, pentru copii cu vârste între 7 şi 14 ani; cu participarea Theodorei Popovici, elevă la Liceul de Artă “Victor Brauner”), cât şi vizionarea de filme documentare, din fondul instituţiei, dar şi vizionarea de filme artistice, începînd cu orele 20,30).
La sala “Tezaur” va fi deschisă o expoziţie de carte veche din “Fondul G. T. Kirileanu”, în sala-atelier “Veronica Micle” va avea loc o lecţie demonstrativă de limba engleză, pentru tineri şi adulţi, susţinută de profesor Doina-Cecilia Iordăchescu, iar în sala Cupolă va fi vernisată şi vizionată expoziţia de fotografie experimentală intitulată “Experimente” ce reuneşte lucrările artistului vizual Ştefan Ioan Diaconu. Secţiile de împrumut şi sălile de lectură vor fi deschise până la ora 21.00, iar înscrierea utilizatorilor se va face gratuit în intervalul orar 18.00-21.00.
Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii: “Această nocturnă a bibliotecilor din România, la care ne-am înscris, firesc, reprezintă o demonstraţie, chiar simbolică, că actul lecturii, al contactului cu cartea, cu actul de cultură, depăşeşte un program prestabilit, că e o acţiune continuă la care trebuie să fim antrenaţi cu toţii, oameni de bibliotecă, cititori, public. Biblioteca din Piatra Neamţ va fi deschisă pînă după miezul nopţii, oferim un program divers, secvenţe din activitatea de fiecare zi, în fapt. În ultimile statistici naţionale, judeţul Neamţ se situează pe un onorant loc patru în ceea ce priveşte numărul de utilizatori ai serviciilor din bibliotecile publice. Asta e şi pentru că dincolo de activitatea de bază, cea de împrumut carte către public, sîntem preocupaţi de puterea de iradiere culturală a bibliotecii. Invităm publicul pietrean la nocturna bibliotecii, pe site-ul nostru se regăsesc reperele orare şi tipul de activitate. Prezenţa cantautorului Dinu Olăraşu, una dintre cele mai bune voci folk din ţară, poate fi un argument pentru a petrece o seară de suflet, poezie şi muzică”.

Post-ul ”Nocturna bibliotecilor” la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Inima Reginei Maria va sta la Castelul Peleș

$
0
0

Caseta de argint în care se află inima Reginei Maria va face parte din colecția publică a Muzeului Național „Peleș”.
Guvernul răspunde astfel, printr-o Hotărâre, solicitării Muzeului Peleș, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea Reginei Maria (29 octombrie 1875). capela-regina-maria-bran-12
Caseta, care este clasată în categoria juridică Tezaur, va trece din administrarea Muzeului Național de Istorie a României în administrarea Muzeului Național „Peleș”.

Informații suplimentare
În anul 1933, când și-a întocmit testamentul, Regina Maria a cerut ca, după moartea ei, inima să îi fie depusă în capela pe care o construise pe maul mării, Stella Maris, de la Balcic, iar corpul să fie înmormântat în necropola regală de la Mănăstirea Curtea de Argeș. După moartea Reginei, la 18 iulie 1938, Regele Carol al II-lea, împreună cu fiul său Mihai, au îndeplinit dorința testamentară a Reginei Maria. Inima Reginei a fost așezată într-o casetă de argint de formă octogonală, iar aceasta a fost introdusă într-o casetă de bijuterii de argint aurit, gravată și ornamentată cu pietre prețioase, primită cadou de nuntă în 1893. Casetele au fost depuse, cu toate onorurile, în capela Stella Maris, la Balcic.
După cedarea Cadrilaterului, în 1940, caseta cu inima Reginei a fost luată de la Balcic de către principesa Ileana și așezată la Castelul Bran, într-o capelă ridicată în acest scop după modelul celei de la Balcic. În 1974, casetele au fost transferate, împreună cu alte bunuri culturale, în administrarea Muzeului Național de Istorie a României.

Post-ul Inima Reginei Maria va sta la Castelul Peleș apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.


Moment comemorativ dedicat Veteranilor de Război la Piatra Neamț

$
0
0

În data de 25.09.2015, începând cu ora 10.00, pe Platoul Curtea Domnească/Turnul lui Ștefan cel Mare din Piatra Neamț, va avea loc un moment comemorativ ocazionat de sosirea „Ștafetei Veteranilor” din garnizoana Iași și plecarea spre garnizoana Vatra Dornei (destinație finală garnizoana Carei), pentru întâmpinarea Zilei Armatei Române, în contextul Anului Veteranilor de Război – 2015.

Ştafeta este reprezentată de un drapel tricolor, purtat de militarii voluntari ai echipei Invictus România pe o distanţă de peste o mie de kilometri, pe patru trasee care corespund, în principal, cu direcţiile de acţiune ale Armatei României, în anul 1944, pentru eliberarea teritoriului naţional;

Principalul scop al desfășurării acestei ștafete este de a promova valorile naționale prin comemorarea celor care au luptat sub Drapelul României;

Proiectul vizează strângerea de fonduri pentru cauza INVICTUS, respectiv de a trimite cel puțin un militar rănit în teatrele de operații la Jocurile Paramilitare Invictus 2016;

Purtătorii Ştafetei Veteranilor vor ajunge, pe 25 octombrie, la Carei, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostaşului Român”;

Evenimentul este organizat în contextul Anului Veteranilor de Război şi al sărbătoririi, la 25 octombrie, a Zilei Armatei României, fiind susţinut de Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” şi Asociaţia de Caritate din Armata României „Camarazii”;

După momentul comemorativ, pe traseul de deplasare Piatra Neamț – Vatra Dornei, membrii Grupului INVICTUS vor depune o coroană de flori la Cimitirul Eroilor din Piatra Neamț.

Programul de desfășurare a activității este:

09.40-09.50: Constituirea dispozitivului pentru desfășurarea momentului comemorativ;
09.50-09.55: Prezentarea programului de desfășurare a activității și a regulilor de comportament pe timpul momentului comemorativ;
09.55-10.00: Deplasarea oficialităților de la sediul Prefecturii Neamț pe Platoul Curtea Domnească;
10.00-10.05: Primirea Ștafetei Veteranilor (Iași – Piatra Neamț, Grupul INVICTUS din cadrul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iași, unități militare din Iași și Botoșani);
10.05-10.10: Cuvânt de deschidere – comandantul garnizoanei Piatra Neamț;
10.10-10.15: Cuvântul unui veteran din teatrul de operații;
10.15-10.20: Cuvântul Prefectului județului Neamț, privind semnificația momentului comemorativ;
10.20-10.25: Fotografii de grup și relaționare cu mass-media;
10.25-10.30: Startul Ștafetei Veteranilor, Piatra Neamț – Vatra Dornei (Grupul INVICTUS din cadrul Batalionului 634 Infanterie „Petrodava” – Piatra Neamț și Batalionul 631 Tancuri – Bacău);

Post-ul Moment comemorativ dedicat Veteranilor de Război la Piatra Neamț apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Fotografii –„Experimente” semnate Ştefan Ioan Diaconu la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu”

$
0
0

Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ invită publicul nemţean la o nouă întâlnire cu arta vizuală prin expoziţia de fotografie experimentală ce reuneşte lucrări ale tânărului artist vizual Ştefan Ioan Diaconu.
Culoarea, ca element viu, ce se formează, se transformă, se combină, reprezintă elementul central al instantaneelor de pe simezele Sălii „Cupola” şi oferă un prilej de reflecţie mai mult sau mai puţin inedit.
Alcătuind un veritabil traseu al dualităţii imagine-culoare, expoziţia „Experimente” oferă o ambianţă consonantă cu anotimpul cromaticii prin excelenţă.
Intitulată sugestiv „Experimente”, expoziţia va fi vernisată joi, 24 septembrie la ora 15.00, iar despre autor şi „experimentele” sale vor vorbi scriitorii Adrian Alui Gheorghe şi Emil Nicolae.

Post-ul Fotografii – „Experimente” semnate Ştefan Ioan Diaconu la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Un microbuz a luat foc

$
0
0

Pe strada General Dăscălescu a avut loc un incendiu. Un microbuz ce se afla în curtea unei case a luat foc de la o instalație de încărcat bateria. Puțin a lipsit ca să nu ia foc și casa vecinilor care era lambrisată cu un material plastic. Pompierii au intervenit imediat evitându-se astfel un dezastru.

12023179_946425012087808_634368749_n 12047261_946425048754471_278154173_n

Post-ul Un microbuz a luat foc apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Cine administrează firmele primăriei Piatra Neamț

$
0
0

La firmele primăriei exista în primul rând Adunările Generale ale Acționarilor (AGA) în subordinea cărora se află Consiliile de administrație (CA) sub care se află directorii societăților. Membrii CA și AGA se întâlnesc cu o frecvență de 1-2 ori pe lună și participă la ședințe unde se iau diverse decizii pentru bunul mers al firmelor. Pentru ședințele de CA și AGA fiecare membru primește o retribuție de câteva milioane de lei.
La cererea cititorilor prezentăm mai jos aceste CA-uri și AGA cu excepția CA Parking care a fost deja prezentat într-un articol separat.

A.G.A. Societăți Primăria Piatra Neamț
1. CMI URBAN SA
STRUNGARIU VIOREL
OUATU VASILE
MISĂILĂ IOAN CĂTĂLIN
TRAPIEL IULIUS
ILIESI ECATERINA
IONIȚĂ ANA
BAIDAN SILVIA
2. SC PUBLISERV SRL
MONDA ANA
GRIGORAȘ ADRIAN
CAZACU ION
ILIESI ECATERINA
MISĂILĂ IOAN CĂTĂLIN
ANDRIȚA VALERIU
TIMARU NECULAI
3. SC SALUBRITAS SA
STRUNGARIU VIOREL
DEACONU GHEORGHE
SIMIONICA AURELIA
ANTON MONICA
MARGHIDAN ADRIAN
TONCO GHIOCEL
DUMITREASA GHEORGHE
4. SC PERLA INVEST SRL
DEACONU GHEORGHE
VÎRLAN GEORGETA
CAZACU ION
TRAPIEL IULIUS
GRIGORAȘ ADRIAN
TIMARU NECULAI
OUATU VASILE
5. SC PARKING SA
PUȘCAȘU BOGDAN
TONCOGHIOCEL
VÎRLAN GEORGETA
SIMIONICA AURELIA
MARGHIDAN VICTOR
ANTON MONICA
BAIDAN SILVIA
6. SC LOCATIVSERV SRL
CAZACU ION
BAIDAN SILVIA
IONIȚĂ ANA
MONDA ANA
ILIESI ECATERINA
DUMITREASAGHEORGHE
ANDRIȚA VALERIU

C.A. Societăți Primăria Piatra Neamț
1. SALUBRITAS SA Administratori:
COCIORBA TRAIAN
MARIAN MARIA MAGDALENA
SECARA ANTONETA
CIOCAN MARIUS EDUARD
DRAM MARIA
2. PUBLISERV SRL Administratori:
IOSUB JANEL
SUCALA GORGOS IULIAN
TEPES GREURUS IRINA
GAGEA MIHAI SORIN
NISTOR STEJAREL DUMITRU
3. URBAN SA Administratori:
PTASNEC CORNELIU
MUNTEANU GHEORGHE
STAICU PAVEL RADU
SERBAN ANCA IONELA
4. LOCATIVSERV SRL Administratori:
PAVAL MIHAI
MIHALCEA CRISTIAN
NISTOR OLGA
GAVRIL TIBERIU GABRIEL
PREDA LEONIDA
5. PERLA INVEST SRL Administratori:
MANCAS MIHAI
CIOBOTARU FLORIAN
PLESCA MIHAELA
HIRTE IRINA MIHAILA
FLORIN CRACIUN ( aprobat de AGA procedură de înregistrare nefinalizată )
CIOCHINA IOANA ( aprobat de AGA procedură de înregistrare nefinalizată )

Post-ul Cine administrează firmele primăriei Piatra Neamț apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

AJOFM Neamț organizează Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți

$
0
0

Agentia Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamt organizează în data de 25 septembrie 2015, Bursa locurilor de munca pentru absolvenți.
Actiunea se va desfasura începând cu ora 9.00, în următoarele locații:
Piatra Neamț la Colegiul Național „Calistrat Hogas” din str Alexandru cel Bun, nr 4
Roman la Grupul Școlar „Vasile Sav” din bdul Republicii, nr 46,
Târgu Neamț la sediul ALOFM, din str Stefan cel Mare, nr 66.

In cadrul bursei vor avea loc întâlniri directe între angajatorii ofertanți de locuri de muncă și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, cadru în care se vor face cunoscute condițiile necesare pentru angajare.
Precizăm ca la acțiune pot participa atât cei care au fost contactați și invitați, precum și alte persoane care doresc ocuparea unui loc de muncă.

DIRECTOR EXECUTIV
DANIEL CHIRILĂ

Post-ul AJOFM Neamț organizează Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Viewing all 42825 articles
Browse latest View live